🕛 Sağlık Personeli Hac Sınavı Çıkmış Sorular
TljQ. DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ SORULARI 1- Dinin kesin olarak yasakladığı haramları işleyerek veya küçük günahlarda ısrar ederek hak yoldan çıkan, ancak bunları helal saymayan kimseye ne denir? a. Münafık b. Mü’min c. Fâsık d. Kâfir 2- Kur’an-ı Kerim ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur? a. Toplam 115 sure vardır b. Tamamı Mekke’de nazil olmuştur c. Mikail ismindeki melek tarafından getirilmiştir d. Yaklaşık 23 senede nazil olmuştur 3- Aşağıdakilerden hangisi yapılış şekli bakımından hac çeşitlerinden biri değildir? a. Vakfe b. Kıran c. İfrad d. Temettu 4- Aşağıdakilerden hangisi Allah subûtî sıfatlarından biridir? a. Bekâ b. Vücud c. Kıdem d. İrâde 5- Arafat vakfesinden sonra haccın farzlarından biri olan Ka’be’yi tavaf etmeye ne ad verilir? a. Kudüm tavafı b. Ziyaret tavafı c. Veda tavafı d. Şükür tavafı 6- Ka’be’yi tavaf etmeye başlarken Hacerü’l-Esved’i öpmenin dini hükmü nedir? a. Farz b. Vacip c. Sünnet d. Mekruh 7- Peygamberlerin “günah işlememesi, günahsız/masum olması” özelliğini aşağıdaki kavramlardan hangisi karşılar? a. İsmet b. Emanet c. Fetanet d. Sıdk 8- Peygamberimize ilk iman eden kişi aşağıdakilerden hangisidir? a. Hz. Âişe b. Hârise oğlu Zeyd c. Hz. Ali d. Hz. Hatice 9- İslâm tarihinde yapılan ilk mescit hangisidir? a. Mescid-i Nebevi b. Kıbleteyn Mescidi c. Kuba Mescidi Mescidi 10- İnsanların birbirlerinin gizli durumlarını, ayıplarını, kötülük ve kusurlarını araştırıp ortaya dökmeye ne denir? a. Gıybet c. Su-i zan SAĞLIK PERSONELİ GENEL SORULARI 11- Aşağıdakilerden hangisi pansumanın amaçları arasında yer almaz? a. Yarada bulunan akıntıyı emmek b. Isı kaybı oluşturmak c. Ödemi engellemek d. Ağrıyı azaltmak 12- Senkop nedir? a. Barsak tıkanması b. Şeker koması c. Bayılma d. Sinir krizi 13- Aşağıdakilerden hangisi astım hastalığının başlıca nedenidir? a. Egzersiz b. Solunum yolu enfeksiyonları c. Duygusal stres d. Allerjenler 14- Hemoraji nedir? a. Kanama b. Diş etlerinde çekilme c. Ciltteki morluklar d. Kansızlık 15- Hangisi hepatitin bulgularından değildir? a. Bulantı ve kusma b. Sarılık c. Halsizlik d. Vücut ısısında azalma 16- Baş dönmesi, ishal, çarpıntı ve tansiyon düşüklüğü ile başvuran hastaya aşağıdakilerden hangisinin yapılması doğrudur? a. Solunum egzersizi yapılır b. Tansiyon ilacı verilir c. Damar yolu açılır ve serum takılır d. EKG çekilir 17- Serum fizyolojik aşağıdakilerden hangisidir? a. % 0,9 NaCl b. % 5 Dekstroz c. % 0,45 NaCl d. Ringer laktat 18- Aşağıdakilerden hangisi sıcak çarpmalarında ilk yardım uygulamalarından değildir? a Hasta serin ve havadar bir yere alınır b Hemlich manevrası yapılır c Tansiyon düşükse bacaklar yükseltilir d Bulantısı yoksa ve bilinci açıksa sıvı verilebilir 19- Kafa travması sonrasında aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır? a Kusturulmalıdır b Sakin bir ortamda uyuması sağlanmalıdır c Bilinç takibi yapılmalıdır d Nazogastrik sonda takılmalıdır 20- Kan basıncı ölçümü ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? a Kişi ölçüm öncesi en az 5 dakika dinlendirilmelidir b Kol kalp seviyesinde olmalıdır c Steteskop diaframı brakial nabzın alındığı yere konulmalıdır d Manşonun havası indirilirken ilk duyduğumuz ses küçük tansiyonu verir 21- Karın ağrısı ile gelen hastaya aşağıdakilerden hangisinin yapılması doğru değildir? a Tam idrar tahlili bakılması b Gaitada gizli kan bakılması c Ağrı kesici yapılması d Ağızdan beslenmenin kesilmesi 22- Grip için yanlış olan şıkkı işaretleyiniz. a Hastalık damlacık ve hava yolu ile bulaşır b Tedavisinde antibiyotik kullanılır c Yüksek ateşle seyreder d Komplikasyonları genellikle alt solunum yollarına aittir 23- Çok sayıda kazazede bulunan bir ortamda hızlı değerlendirme yapılırken hangisi yapılmaz? a. Kanama varsa kanamayı durdurmaya çalışmak b. Çevreye kaza-acil durumunu bildiren işaretler koymak c. 112’yi aramak d. Kazazedeye saplanmış keskin yabancı cisim varsa, cismi çıkarmak 24- Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? a. Alyuvarların kandaki değerinin normalden fazla olmasına anemi denir b. Trombositler pıhtılaşma mekanizmasında etkilidirler c. Akyuvarların görevi vücudu mikroplara karşı savunmaktır d. Kanın taşıma, koruma ve düzenleme görevleri vardır 25- Aşağıdakilerden hangisi hastalıkların çevresel nedenlerinden birisi değildir? a. Psikolojik nedenler b. Ekonomik nedenler c. Genetik nedenler d. Fiziksel etkenler 26- Hangi durumda kazazedenin sedyesiz, oturtularak taşınmasında tehlike yoktur? a. Bacak kemiği kırık olanlarda b. Omurga kemiği kırık olanlarda c. Kalça kemiği kırık olanlarda d. Kaburga kemiği kırığı olanlarda 27- Aşağıdakilerden hangisi ilaç kullanımı ile ilgili olarak yanlış verilmiştir? a. Hekimin verdiği ilaçlar kullanılmalıdır b. Geniş etkiye sahip ilaçlar kullanılmalıdır c. İlaçlar zamanında alınmalıdır d. İlaçlar uygun dozda alınmalıdır 28- İshali olan hastaya aşağıdaki yiyeceklerden hangisi verilmez? a. Pirinç lapası b. Muz c. Ayran d. Sütlaç 29- Aşağıdakilerden hangisi çocuklarda görülen bulaşıcı hastalıklardan biri değildir? a. Tetanoz b. Kızamık c. Çocuk felci d. Suçiçeği 30- Aşağıdakilerden hangisi ishalde su ve tuz kaybının fazla olduğunu gösteren belirtilerden biri değildir? a. Ağızda ve dilde kuruluk b. İdrar miktarında artış c. Gözlerin çukura kaçması d. Deri esnekliğinin kaybolması 31- Aşağıdakilerden hangisi ishalin sebeplerinden biri değildir? a. Kirli sular b. İlaçların yan etkisi c. Parazitler d. Aşırı ve ani korku 32- Aşağıdakilerden hangisi şokun belirtilerinden biri değildir? a. Soluk renk b. Aşırı hareketlilik c. Soğuk terleme d. Dolgun olmayan hızlı nabız 33- Aşağıdakilerden hangisi mide lavajının yapıldığı durumlardan değildir? a. Zehirlenmeler b. Mide kanamaları c. Açlık salgısını saptamak için d. İnatçı kusma ve bulantılar 34- Aşağıdaki malzemelerden hangisi ilk yardım çantasında bulundurulmak zorunda değildir? a. Antibiyotik b. Flaster c. Çengelli iğne d. Yara bandı 35- Yarayı dış etkenlerden ve enfeksiyonlardan koruyan, kanayan kısmı sıkıştıran, canlı hücre ve dokular için uygun çevre koşulları sağlayan tıbbi işlem hangisidir? a. Sargı b. Turnike c. Pansuman d. Dezenfeksiyon 36- Çok sıkı yapılan sargılar neyi engellemektedir? a. Dolaşımı b. Çabuk iyileşmeyi c. İlaç uygulamayı d. Temizliği 37- Travmaya maruz kalan organın hareketlerini azaltmak, dinlendirmek ayrıca yaralı bölümün ağırlığını sağlam bölümler üzerine vermek amacıyla yapılır. Buna ne denir? a. Pansuman b. Kan transfüzyonu c. Sargı d. Askı 38- Aşağıdakilerden hangisi dolaşım bozukluğu belirtilerinden değildir? a. Ayak ya da el cildinin soluk ve soğuk olması b. Kanama oluşması c. Etkilenen bölümde ağrı oluşması d. El ayakta uyuşma ve karıncalanma olması 39- Kas spazmını çözmek, dolaşımı uyarmak amacıyla yapılan banyo aşağıdakilerden hangisidir? a. Ilık küvet banyosu b. Lokal banyo c. Sıcak küvet banyosu d. Oturma banyosu 40-Hacca gitmek isteyen bir diyabet hastasına aşağıdaki tavsiyelerden hangisini yapmazsınız? a. İlaçlarını yanına almasını b. Ayak sağlığına özellikle özen göstermesini c. Artan fiziksel aktiviteden dolayı bol bol hurma yemesini d. Kan şekerinin düşmesi riskine karşı yanında şeker bulundurmasınıBURADAN İTİBAREN 41-50 NUMARALI SORULAR BAŞLAMAKTADIR. BU SORULAR HER BRANŞ İÇİN AYRIDIR. LÜTFEN KENDİ BRANŞINIZA AİT SORULARI CEVAPLAYINIZ. STERİLİZASYON TEKNİSYENLERİ ÖZEL SORULARI 41. Hastane malzemelerinin sterilizasyonunda en sık kullanılan madde hangisidir? a Formaldehit buton b Hidrojen peroksit c Etilen oksit d Ozon 42. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? a Etil alkolün %95 lik eriyiği tüberkülosittir b Kaynatma iyi bir sterilizasyon yöntemidir c İyi bir dezenfektan mikroorganizmalara toksik etki yapmalıdır d Hipoklorit dezenfektanlar çevrenin dezenfeksiyonu için sıklıkla kullanılırlar 43. Hangisi dezenfektan değildir? a Oksijen b Formaldehit c Deterjan ve sabunlar d Sönmemiş kireç 44. Hem canlı hem cansız ortamlardaki bakteri üremesinin inhibe edilmesine ne ad verilir? a Klorlama b Dezenfeksiyon c Pastörizasyon d Antisepsi 45. Aşağıdakilerden hangisi kuru hava sterilizasyonunun özelliklerinden değildir? a Bilinen en eski sterilizasyon yöntemidir b Yüksek ısıya dayanıksız malzemeler için uygundur c Basınçlı buhar olmayan ortamlarda tercih edilebilir d Sporlar dahil tüm mikroorganizmalara etkilidir 46. Aşağıdakilerden hangisi yüksek düzeyli dezenfektandır? a. İzopropanol b. Sodyum hipoklorit 100ppm serbest klor c. Sodyum hipoklorit 1000ppm serbest klor d. Kuarterner amonyum bileşikleri 47. Sterilizasyon işlem aşamalarından olan paketleme-yükleme ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? a. Kullanılacak malzeme, kullanım anına kadar paketli olarak muhafaza edilmelidir b. Paketleme öncesi malzeme mutlaka kurutulmuş olmalıdır c. Uygun paketleme ile mutlaka uygun sterilizasyon yöntemi seçilmelidir d. Yük mümkün olduğunca farklı malzemelerden oluşmalıdır 48. Aşağıda yer alan sterilizasyon yöntemi ve avantajı eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır? a. Gama sterilizasyon – Ucuz bir uygulamadır b. Formaldehit - Havalandırma süresi yoktur c. Gaz plazma - Özel havalandırma gerekmez d. Otoklav - Sporlar dahil tüm mikroorganizmalara etkilidir 49. Hidrojen peroksit gaz plazma yöntemi için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? a. Isıya ve neme duyarlı malzemeler için etkin bir yöntemdir b. Personel ve çevre için güvenli bir yöntemdir c. Özel paket malzemesi gerektiren pahalı bir yöntemdir d. Koroziv etkisi vardır ve toksik kalıntı bırakır 50. Sterilizasyon metodlarında tesirlilik ve çabukluk tercihte önemlidir. En tesirli, emin ve kısa zaman gerektiren sterilizasyon yöntemi hangisidir? a Antiseptik solüsyonda tutma b Yüksek basınçlı buhar sistemi c Kaynar su ile sterilizasyon d Kuru ısı ile sterilizasyon TIBBİ CİHAZ TAMİR TEKNİSYENLERİ ÖZEL SORULARI 41. Ameliyathane ortamındaki atık gazları atmosfere atmak amacıyla kullanılan sistem aşağıdakilerden hangisidir? a. Azotprotoksit santrali b. Infüzyon pompa askılığı c. Atık Gaz Sistemi d. Abone fişleri 42. Azotprotoksit tüp rengi aşağıdakilerden hangisidir? a. Kırmızı b. Gri c. Sarı d. Mavi 43. Normal şekide açılan bir defibrilatör cihazında “Cihaz seçilen enerji miktarına kadar şarj olamıyor. Energy Dose Failure” hata iletisi okunduğunda, arıza aşağıdakilerden hangisi olamaz? a. Defibrilasyon işlem butonunun arızalı olması b. Yüksel voltaj şarj kontrol devresinin arızalı olması c. Yüksek gerilim kondansatörünün arızalı olması d. Bataryanın zayıf ya da arızalı olması 44. Yoğun bakımdan gelmesi mümkün olmayan hastanın başına götürülüp, düşük pompa hızı ile dializ yapma yeteneğine sahip, reverse osmos su sistemine ihtiyaç duymayan dializ makinesinin adı nedir? a. Portatif dializ cihazı b. Periton dializ cihazı c. Plazmaferez cihazı d. Hemofiltrasyon cihazı 45. Klimalardaki elektronik kartın beslemesi hangi eleman vasıtasıyla gerçekleşir? a. Sigorta b. Trafo c. Termik d. Röle 46. Yüksek akımları kontrol etmede kullanılan güçlü elektromanyetik anahtarlara ne ad verilir? a. Kondanser b. Kondansatör c. Kontaktör d. Komütatör 47. Kondansatör için söylenen aşağıdaki önermelerden hangisi doğrudur? a. Elektrik enerjisini manyetik alan biçiminde tutar b. Fiziksel boyutları çalışma geriliminden etkilenmez c. DC akımda iletken gibi çalışır d. İki plaka arasında elektrik yüklerinin depolanması esasına göre çalışır 48. Kompresörlerde ana ve yardımcı sargı bobinlerinin bulunduğu kısım neresidir? a. Stator b. Terminal kutusu c. Röle d. Rotor 49. Loklanşe pilinde depolarizatör madde olarak hangisi kullanılır? a. Karbon C b. Amonyumklorür = Nişadır NH4CI c. Çinko Zn d. Mangandioksit MnO2 50. Kalibrasyonda, gerekli koşulların tümüne uyarak, aynı ölçülen büyüklüğe ait peşpeşe ölçüm sonuçları arasındaki uyuşma yakınlığına ne ad verilir? a. Zamanlama b. Kararlılık c. Kontrol d. Denetim ECZACI KALFASI ÖZEL SORULARI 41. Hamilelik döneminde kullanılmasında sakınca olmayan ilaç kategorisini tarifleyen kod aşağıdakilerden hangisidir? a X b D c A d C 42. Kırmızı reçeteye tabi ilaçlar hangileridir? I-Diazem II-Aldolan III-Drogesic IV-Ritalin V-Contramal aI-III bII-III-IV cI-IV dIII-V 43. Bir ilacın topikal dozaj formlarından olmayan hangisidir? a Süspansiyon b Fitil c Enema d Aerosol 44. Çocuk hastalardaki ilaç aktivitesi için göz önünde bulundurulması gereken durumlar açısından aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? a Doz hesapları hastanın ağırlığına göre yapılmalıdır b Tedaviye alınan cevaba göre doz değişiklikleri olabilir c Dozun çocuğun yaş grubuna uygunluğu kontrol edilmelidir d Çocuklar ilaca yanıt vermede, yetişkinlerden farklı değildir 45. Uluslar arası sağlık iletişiminde kolaylık sağlayan, ticari hakkı olmayan mülkiyetten mahrum olan, genellikle aynı grup ilaçlarda ortak kök içeren, üreticinin vermiş olduğu ilaç ismine ne denir? a Müstahzar adı b Jenerik isim c Ticari isim d Kimyasal isim 46. Vücuttan ilaçların atılması için ana bölgeler hangi şıkta doğru olarak verilmiştir? a Akciğer-kan b Barsaklar-böbrek c Karaciğer-böbrek d Karaciğer-kan 47. Kronik hastalığı olan kişilerde hastalığın belirtilerini kontrol altında tutmak için yapılan tedavi şekline ne denir? a Semptomatik tedavi b Radikal tedavi c Preventif tedavi d Palyatif tedavi 48. İlaçların emilimi ile ilgili ifadelerden hangisi yanlıştır? a İlacın bol su ile alınması emilimini azaltır b Ağrı kesicilerin birçoğu tok karna alınmalıdır c Yiyecekler emilimi azaltabilirler d Meyve sularındaki asitler veya kolalı içecekler ilacın etkinliğini bozabilir 49. Bir kemoterapötiğe karşı direnç gelişimine yol açmayan durum aşağıdakilerden hangisidir? a Tedavinin yetersiz ve başarısız olması b Yüksek dozda ilaç kullanılması c Gerekli doz aralıklarında yeterli süreden az veya daha uzun süre ilaç kullanılması d Hastalık etkeninin duyarlı olduğu dar spektrumlu bir ilacın kullanılması 50. Bir reçetede aşağıdakilerden hangileri bulunmalıdır? I-Reçeteyi yazan hekimin ismi II-Reçeteyi yazan hekimin ıslak imzası III-Hastanın ismi IV-Tarih V-İlacın jenerik veya ticari adı a I,III,IV,V b I,II,III,IV,V c III,IV,V d I,III,V DİS TEKNİSYENLERİ ÖZEL SORULARI 41. Aşağıdakilerden hangisi kaide kırığının sebeplerinden değildir? a. Hatalı diş dizimi b. Yetersiz polimerizasyon c. Dar bir labial frenulum çentiğinin açılması d. Protez kaidesinin çok ince olması 42. Soğuk akrille tamir işleminde protez basınçlı tencerede kaç derecede bırakılır? a. 20-30 ºC b. 40-50 ºC c. 60-70 ºC d. 10-20 ºC 43. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır ? a. Metal iskeletli protezlerde tamir ve diş ilavesi yapılamaz b. Akril plak kalınlığı 1,50-2,0 mm. olmalıdır c. Akril plak metal plaktan daha rijittir d. Hareketli bölümlü protezde metal kalınlığı 0,20-0,25 mm. kadar olmalıdır 44. Anterior diş diziminde aşağıdakilerden hangisi doğrudur? a. Alt anterior dişlerin insizalleri oklüzal düzlemde olmalıdır b. Alt anterior dişlerin insizalleri kret üzerinde olmalıdır c. Üst anterior dişlerin koleleri kret üzerinde olmalıdır d. Alt anterior dişlerin koleleri kret üzerinde olmalıdır 45. Süksiyon nedir? a. Protezde undercutlu bölge için bırakılan boşluk b. Protezde gömülürlüğü olan bölgede tutuculuğu arttırmak için bırakılan boşluk c. Hastanın isteğine göre yapılan süs d. Modelde yapılan kazıma 46. Fonksiyonel cusplar hangileridir? a. Üst buccal , alt lingual cusplar b. Alt ve üst buccal cusplar c. Üst palatinal, alt buccal cusplar d. Alt lingual , üst palatinal cusplar 47. Aşağıdakilerden hangisi kutulama boxing işleminin amacıdır? a. Model kaidesinin şeklini elde etmek b. Model kaidesinin düzgün ve yere paralel olmasını sağlamak c. Diş dizimi için anahtar oluşturmak d. Vestibül ve lingual sulcusları tam olarak modele aktarmak 48. Elastomerik ölçü alındıktan kaç dakika sonra alçı dökülmelidir? a. 20 Dakika sonra dökülmelidir b. 7 Dakika sonra dökülmelidir c. 15 Dakika sonra dökülmelidir d. Hemen dökülmelidir 49. Veneer seramik kronlarda kullanılan en iyi metal hangisidir? a. Krom-Nikel b. Krom-Kobalt c. Dental altın d. Tip-3 Altın 50. Metal desteksiz porselen köprülerde gövde sayısı kaç olabilir? a. 4 b. 1 c. 2 HASTABAKICI HİZMETLİ ÖZEL SORULARI 41- Temizlik alanları ile ilgili yanlış olanı işaretleyiniz . a. Tuvalet ve lavabolar dışındaki ıslak alanlar sarı renkli bezle temizlenir b. Kapı, pencere, masa mavi bezle temizlenir c. Kuru alanlarda kullanılan bez sarı renklidir ve lavabolar kırmızı bezle temizlenir 42- Temizlik yaparken doğru olan davranışı işaretleyiniz. a. Elde yara, çizik varlığında mutlaka eldiven giyilir, aksi halde her zaman eldiven gerekli değildir b. Eldivenli ellerle kapı kolu, masa, telefon vb yüzeylere dokunulmaz c. Aynı eldivenle bütün temizlikler yapılabilir, sık sık eldiven değiştirmeye gerek yoktur d. Yatak çarşafları değiştirilirken eldiven giymeye gerek yoktur 43- Kat arabasında bulunması zorunlu olmayan hangisidir? a. Dezenfeksiyon maddeleri b. Sıvı deterjan c. Çeşitli renklerde bezler d. Kuru temizlik mopları ve dispenserleri 44- Aşağıdakilerden tıbbi atık olmayanı işaretleyiniz. a. Vücut sıvıları, salgıları veya kontamine atıklar b. Doku ve organ parçaları c. Günü geçmiş veya artmış kanser ilaçları d. Hastaların kullandığı bardak kaşık vs 45- Yatağa bağımlı bir hastanın çarşafını değiştirmede yanlış olanı işaretleyiniz. a. Döndürme çarşafı kullanılır b. Çarşaf rulo haline getirilir ve hastanın ayak altından başlayarak başının altına kadar çekilir c. Hasta yatağında kaymışsa yukarı çekilir ve pozisyonu düzeltilir d. İyi bir çarşaf değişimi yatak yaralarını azaltır 46- Hastane enfeksiyonu düşünülen durumda yanlış olan uygulamayı işaretleyiniz. a. Hasta tek kişilik odaya veya aynı hastalık grubundaki hastaların odasına alınır b. Odaya girişlerde nonsteril eldiven giyilir ve maske takılır c. Oda %70lik alkolle dezenfekte edilir d. Hasta çıkartıları infekte atık torbasında toplanır ve atık merkezine çift torba ile gönderilir 47- Aşağıdakilerden hangisi vücut içine uygulanmaz? a. İdrar sondası b. İV kateter c. Nazogastrik sonda d. Oksijen kanülü 48- Trafik kazası nedeniyle acil servise başvuran ve kaburga kırığı düşünülen bir hastayı röntgene götürürken hangi pozisyon verilmelidir? a. Sedyenin baş tarafı yükseltilerek hasta yarı oturur pozisyona getirilir b. Hastanın başının altına destek konularak başı yükseltilir c. Sedyede sırt üstü yatırılır d. Hipertansiyon riskine karşı ayakları yükseltilir 49- Aşağıdakilerden kan yolu ile bulaşmayanı işaretleyiniz. a. AİDS b. HCV c. HBs d. Çocuk felci 50- Hatalı olan uygulamayı işaretleyiniz. a. Servikal omur kırığı düşünülen bir durumda, boyunluk takılarak boyun hareketleri kısıtlanır b. Burun kanamasında hastanın başı arkaya doğru eğilir c. Halsizlik, terleme hissi gelişen diabetik bir hastada kesme şeker verilebilir d. Hipotansiyon gelişen bir hastada bacaklar yaklaşık 30 derece yükseltilir 2011 YILI HAC ORGANİZASYONU SAĞLIK PERSONELİ TEST SINAVI CEVAP ANAHTARI 1 - C 26 - D 2 - D 27 - B 3 - A 28 - D 4 - D 29 - A 5 - B 30 - B 6 - C 31 - D 7 - A 32 - B 8 - D 33 - C 9 - C 34 - A 10 - B 35 - C 11 - B 36 - A 12 - C 37 - D 13 - D 38 - B 14 - A 39 - A 15 - D 40 - C 16 - C 41 - C 17 - A 42 - B 18 - B 43 - A 19 - C 44 - D 20 - D 45 - B 21 - C 46 - C 22 - B 47 - D 23 - D 48 - A 24 - A 49 - D 25 - C 50 - B
Potasyum doz aşımında- Kalsiyum Glukonat verilir. Erirtrositle ilgili yanlış Yüksek rakımlı yerlerde sayısı düşmez artar. Hipotridi belirtileri değildir ya da neledir hatırlayamadım soruyu. Amilaz yüksekliğinde hangi organda sorun olduğu düşünülr? - Pankreas. Yapısında azot vs şıkları Üre, kreatinin kreatin vs olan soru. Cevabı Ter bezi olan. hangisi endokrin bez değildir. en ucuz ve en kolay hastane enfeksiyonları önleme yolu. El hijyeni. İlaçların ısı düzeylerine dikkat ederek verilmesi sağlanılan sistem - Soğuk zincir. ilaç malzeme olmadan sadece suni teneffüs ve kalp masajı - Temel yaşam desteği. Göğüs ağrısı ile acile gelen ver. Monitörize et. damar yolu aç. damlacık ve sol. izolasyonunda cerrahi maske ve n95 maske kesici delici alet yaralanmalarında - sıkılıp kanatılmaz. 1000 mg iaç 4 ml ile sulandırılıp 250 mg kullanılacaksa kaç dizyem kull. olunur - 5 magnezyum ve sodyum siratla zenginleştirilmiş mayi - ??? isolayt?? thoraks omurları kaç adettir? - 12 eklemlerde kristalleşmiş ürük asit birikimi ile karakterize hastalık - Gut cevabı hipoglisemi olan bi soru - gece kontrol edilmesi gereken vs yarası küçük fakat kardiov. sistemi etkilemiş olabilen yanık - elektrik yanığı?? cevaplarda steril eldiven olan bi soru. isolasyonda dikkat edilecekler mi ne??? kadar bayram olarak kutlann Kut'ül Amare. Büyük komutan Tarık Bin fetteği kent - Endülüs. Çöl Kaplanı Lakaplı Medineyi müdafa eden kişi - Ömer Fahreddin Paşa. Kimlere zekat verilebilir - kardeşe. Safa Merve arasında abdestsiz sa'y da ceza olmak sünnettir. Şükür için 3 gün oruç tutulur değil, kurban kesilir. İhramdan Çıkmayı belirten terim - Tahallül. Teyamün, Tavafa Sağ taraftan başlamak. İhramlı sayılabilmek için Niyet ve Telbiye şarttır. Mescid-i Haramda yaşayanlar Mekkiler hariç demesi kafamı karıştırdı nerede ihrama girerler? Peygamberimizi katıldığı savaşların sırası Bedir Uhud Hendek Humeyn. İhramda yasak olmayan - Kemer takmak. Kur'an-ı Kerim Hz. Ebubekir zamanında kitap haline getirilmiştir. Orucu bozan ve kefaret gerektiren şeyler. sigara içmek Müslüman olupta farzları terkedenlerin. müslümandırlar. büyük günah işlemiş olurlar.
HİDAYET TÜRE 2019 HAC SINAVI HAZIRLIK NOTLAR HİDAYET KARDEŞİMİZİN HAZIRLADIĞI NOTLARA BURADAN ULAŞABİLİR, İNDİREBİLİR VE HATTA YAZDIRABİLİRSİNİZ. DİNİ VE SAĞLIK KONULARIN YERALDIĞI DÖKÜMANIN TAMAMI İÇİN ALTTAKİ RESME TIKLAYINIZ. HİDAYET KARDEŞİMİZİN YUKARIDAKİ KİTABIN İÇERİSİNDE DE YER ALAN VE SADECE DİNİ KONULARIN OLDUĞU BÖLÜME AŞAĞIDAKİ RESME TIKLAYARAK ULAŞABİLİRSİNİZ. SUNA NUR TEKE HAC SAĞLIK NOTLARI SUNA NUR TEKE KARDEŞİMİZİN HAZIRLAMIŞ OLDUĞU HAC SAĞLIK NOTLARINA AŞAĞIDAKİ RESME TIKLAYARAK ULAŞABİLİRSİNİZ. ESKİ SÜRÜME YENİ SAYFALAR EKLENMİŞTİR. ELİNİZDEKİ ÇALIŞMA NOTLARI İLE KARŞILAŞTIRINIZ. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI YAYINLARI DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI'NA AİT ESERLERİ SINAV VE MÜLAKATTAN ÖNCE MUHAKKAK OKUMANIZ GEREKEN KİTAPLARDANDIR. RESİMLERİN ÜZERLERİNE TIKLAYARAK İLGİLİ KİTAPLARA ULAŞABİLİRSİNİZ.
Merhabalar Arkadaşlar... 2019 Hac Sağlık Personeli yazılı sınavına başvurmuş bulunmamdan kaynaklı ve çıkmış soruları bulmaya çalışırken yaşadığım sıkıntı ve eksik bilgiden dolayı bir şekilde sorulara ulaşmış bulunmaktayım Benim gibi sıkıntı yaşamanızı istemediğimden sayfamda paylaşıyorum,dileyenlerler buradan indirip çalışabilir bana da dua etmeyi unutmayınız..Herkese başarılar... notKitapçıklar A ve B olarak değişiyor ...Herkes kendi branşına göre olan kitapçık sorularını cevaplayacak..Çalışırken kitapçıklara ve sorulara dikkat ediniz.! *anestek DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI HAC DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2008 YILI SAĞLIK PERSONELİ TEST SINAVI Hac Dairesi Bilgi İşlem - 1 - DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ SORULARI 1. Kur’ân-ı Kerim’de kaç sure vardır? a 114 b 112 c 110 d 111 2. Aşağıdakilerden hangisi iman bakımından insanları niteleyen kelimelerden biri değildir? a Mümin b Fasık c Kâfir d Müşrik 3. “Mazmaza” ve “istinşak” yani ağzın ve burnun içini yıkamak hangi dinî görevin farzdır? a Abdest b Teyemmüm c Gusül / boy abdesti d Oruç 4. Hanefi mezhebine göre farz namazların ilk iki rekâtında Fatiha’dan sonra bir sure veya en az kısa üç ayet veya uzun bir ayet okumanın hükmü nedir? a Sünnet b Farz c Vacip d Müstehap 5. Aşağıdakilerden hangisi abdestin farzlarından biri değildir? a Başa meshetmek b İki kolu dirseklerle birlikte yıkamak c İki ayağı küçük topuklarla birlikte yıkamak d Kulakları ve enseyi meshetmek 6. Aşağıdakilerden hangisi Kur’ân’da geçen bir peygamber ismi değildir? a Ahmed b Nuh c Harun d Veli 7. Aşağıdakilerden hangisi Peygamberimiz Hz. Muhammed’in eşinin adıdır? a Hatice b Emine c Fatıma d Saliha 8. Aşağıdaki namazlardan hangisi farz-ı kifayedir? a Cuma namazı b Cenaze namazı c Vitir namazı d Bayram namazı 9. Peygamberimiz nerede ve ne zaman doğdu ve kabri nerededir? a Mekke’de M. 571 tarihinde doğdu, kabri Mekke’dedir. b Medine’de M. 571 tarihinde doğdu, kabri Medine’dedir. c Mekke’de M. 571 tarihinde doğdu, kabri Medine’dedir. d Medine’de M. 572 tarihinde doğdu, kabri Mekke’dedir. *anestek 10. Kur’ân-ı Kerim’in ilk ve son sureleri aşağıdakilerden hangisidir? a Fatiha - Felak b Bakara - Felak c Bakara - Nas d Fatiha –NasDİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI HAC DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2008 YILI SAĞLIK PERSONELİ TEST SINAVI Hac Dairesi Bilgi İşlem - 2 11. Beş vakit namazın farzlarının öncesinde ve sonrasında kılınan ve “sünnet-i revatip” olarak isimlendirilen sünnet namazlar toplam kaç rekâttır? a 40 b 32 c 39 d 42 12. “Bir insanı arkasından çekiştirmek, hakkında hoşlanmayacağı şeyleri söylemek” şeklinde tanımlanan davranış aşağıdakilerden hangisidir? a Su-i zan b Fesat c Tecessüs d Gıybet 13. Kıyametin kopması ve insanların dirilmesi için “sur” adı verilen aleti üflemekle görevli olan meleğin adı nedir? a İsrafil b Rıdvan c Mikail d Zebani şıklardan hangisi Allah’ın zati sıfatlarından değildir? a Vücut var olması b Beka varlığının sonu olmaması c Muhalefetün lilhavadis yaratıklarından hiç birine benzememesi d Kudret her şeye gücünün yetmesi 15. Hangi hallerde gusül yani boy abdesti almak farz değildir? a İhtilam olunca b Cinsel ilişkide bulunulunca c 40 gün dolmasa bile loğusalık halinde kanama sona erince d Hac için ihrama girerken ve Arafat’a çıkarken 16. Hanefi mezhebine göre aşağıdakilerden hangisi haccın farzlarından biri değildir? a İhrama girmek b Kâbe’yi tavaf etmek c Safa ile Merve tepeleri arasında sa’y yapmak d Arafat’a çıkmak *anestek 17. Bir şey yapacağına veya yapmayacağına dair yemin eden, sonra yeminini tutamayıp bozan kimse aşağıdakilerden hangisini yemin keffareti olarak yapmakla yükümlüdür? a Gücü yeten kimse 10 fakiri sabahakşam doyurur veya 10 fakire giysi alır. b Zengin olsun fakir olsun 3 gün oruç tutar. c Zengin olsun fakir olsun 10 gün oruç tutar. d Her halükârda 10 fakiri sabah-akşam doyurur veya 10 fakire giysi alır. 18. Safa’dan Merve’ye 4 defa gitmek, Merve’den Sefa’ya 3 defa gelmek suretiyle yerine getirilen hac ibadeti ile ilgili görevin adı nedir*? a Sa’y b Remel c Remy-i cimar d Izdıba DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI HAC DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2008 YILI SAĞLIK PERSONELİ TEST SINAVI Hac Dairesi Bilgi İşlem - 3 - 19. İlk Müslüman aşağıdakilerden hangisidir? a Hz. Ebu Bekir b Hz. Hatice c Hz. Aişe d Hz. Ömer 20. Peygamberimizin bir gece Mekke’den Kudüs’e, Kudüs’ten de göklere, ilahî huzura çıktığı gece aşağıdakilerden hangisidir? a İsra ve miraç b Regaip c Berat d Kadir DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI HAC DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2008 YILI SAĞLIK PERSONELİ TEST SINAVI Hac Dairesi Bilgi İşlem - 4 - YARDIMCI SAĞLIK PERSONELİ GENEL SORULARI 21. Egzoz gazına maruz kalma sonucu yetersiz soluyan hastaya aşağıdakilerden hangisi uygulanır? a Yoğurt yedirilir. b Kusturulur. c Tuzlu su içirilir. d Açık havaya çıkarılır. 22. Kusturmada en etkili yöntem aşağıdakilerden hangisidir? *anestek a Parmakla dilin arka kısmını uyarmak. b Bol şekerli su içirmek. c Hastanın karnına basınç uygulamak. d Hastayı yüz üstü yatırıp sırtına vurmak. 23. Burkulma bölgesinde şişmeyi önlemek için aşağıdakilerden hangisi uygulanır? a Burkulan bölge üzerine sıcak tatbik edilir. b Burkulan bölge kalp seviyesinden aşağıda tutulur. c Burkulan bölge üzerine soğuk tatbik edilir. d Burkulan bölgeye sıcak masaj yapılır. 24. Atel nedir? a Ağrı dindirici ilaçtır. b Uzun kemiklerde kırık bölgeyi sabit tutan düz nesnedir. c Kanama durdurmaya yarayan malzemedir. d Bir çeşit sargı bezidir. 25. Kaburga kemiklerinin kırıklarında kazazede hangi pozisyonda hastaneye sevk edilir? a Yan yatış b Yüzüstü yatış c Sırt üstü yatış d Oturuş veya yarı oturuş 26. Omurga yaralanmalarında kazazede nasıl sevk edilir? a Sedyeye sırt üstü yatırılarak b Sedyeye yüz üstü yatırılarak c Sedyeye yan yatırılarak d Sedyeye oturtularak 27. Aşağıdakilerden hangisi hareket sistemi organlarındandır? a Kemik-Kas b Damar-Kalp c Omurga-Beyin d Mide-Bağırsaklar 28. Ağızdan ağıza suni solunum yaptırılacak olan hastaya, “ilk yapılacak işlem” aşağıdakilerden hangisidir? a Kazazedenin soluk alması için çenesi göğsüne yaklaştırılır. b Solunumu uyarmak için göğsüne yumruk vurulur. c Suni solunuma başlamadan 5 dakika sırt üstü yatırılır. d Kazazedenin soluk yolunu açmak için çene göğüsten uzaklaştırılır. *anestek 29. Yanık yarası olan bir kazazedenin yarası üzerine aşağıdakilerden hangisi uygulanır? a Yoğurt sürülür. b Diş macunu sürülür. c Salça sürülür. d Hiçbiri DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI HAC DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2008 YILI SAĞLIK PERSONELİ TEST SINAVI Hac Dairesi Bilgi İşlem - 5 - 30. Yaralanmalarda, genel ilkyardım uygulaması aşağıdakilerden hangisidir? a Yara üzerine merhem sürmek ve yarayı sarmak b Yara üzerine tentürdiyot sürmek ve yarayı sarmak c Yara temiz sargı bezi ile kapatılır, yaralı bölge üstte kalacak şekilde yaralı sağlık kuruluşuna sevk edilir. d Yarayı temiz pamukla kapattıktan sonra yara yeri üstte kalacak şekilde yaralı sağlık kuruluşuna sevk edilir. 31. Yurdumuzda Acil Servis Numarası aşağıdakilerden hangisidir. a 118 b 121 c 112 d 155 32. Bir yaralı sağlık kuruluşuna ne zaman sevk edilir.? aYakınları geldikten sonra b Hayati tehlikelerine karşı önlem alındıktan sonra c Kendine gelmesi sağlandıktan sonra d Hiçbir müdahale yapılmadan önce 33. Yaralı taşırken hangisi uygulanır? a Yaralı hemen kucaklanır ve en yakın hastaneye taşınır. b Yaraları olduğu yerde tedavi etmeye çalışılır daha sonra taşınır. c Kımıldatılmaz, sağlık personeline haber verilir ve onun nezaretinde taşınır. d İki kişi kucaklayıp en yakın sağlık kuruluşuna götürülür. 34. Hacca gidecek yaşlı bir şeker hastasına hangi tavsiyelerde bulunursunuz? a İlaçlarını unutmasın b Diyetine dikkat etsin c Çok sıcakta aşırı yorulmasın *anestek d Hepsi 35. Aşağıdakilerden hangisi bir hastabakıcıdan beklenen özelliklerden biri değildir? a Güler yüzlü olmak b Temizliğe dikkat etmek c Tavizsiz ve katı olmak d Mesaiye uymak 36. Hastane enfeksiyonu artmaması için hastabakıcı en çok neye dikkat etmelidir? a İş elbisesi giymeye b El temizliğine c Her gün tıraş olmaya d Amirlerine saygılı olmaya 37. Yolda yatan ve fışkırır şekilde kanaması olan bir hastaya hangi müdahale yapmanız doğru değildir? a Kanama durdurucu iğne yapmak b Kanayan bölge üzerindeki tek kemik üzerine lastik ve benzeri malzemeyle turnike yapmak c Kanayan bölge üzerindeki bölgeye tansiyon aleti manşonuyla baskı uygulamak d Kanayan bölgeye temiz bir bezle tampon yapmak 38. Hangisi bir hastaya tedavi amacıyla verilen bir gazdır a Karbonmonoksit b Oksijen c Karbondioksit d Ekzoz gazı DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI HAC DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2008 YILI SAĞLIK PERSONELİ TEST SINAVI Hac Dairesi Bilgi İşlem - 6 - 39. Trafik kazası geçirmiş yaralılara ilk yardım yapmak için, en az hangi okul bitirmiş olmak gerekir? a Tıp fakültesi b Hemşirelik yüksek okulu c Bitirilen okulun bir önemi yoktur. d Lise 40. Çocuğunuzun sağlığını korumak için mutlaka yaptırmanız gereken hangisidir? a Antibiyotik b Bademcik ameliyatı c Serum d Aşı DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI HAC DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2008 YILI SAĞLIK PERSONELİ TEST SINAVI Hac Dairesi Bilgi İşlem - 7 - BRANŞ ÖZEL SORULARI Buradan itibaren 41- 50 numaralı sorular her branş için ayrı ayrı düzenlenmiş olup, ilgili kişi, kendi branşıyla alakalı başlığı bularak, o bölümdeki soruları cevaplandıracaktır. A- DİŞ TEKNİSYENLERİNE ÖZEL BRANŞ SORULARI 41. Kroşe tamirinde hangi tel, kroşe teli olarak kullanılır? *anestek a Döküm kroşe b Tam yuvarlak tel c Ortodontik tel d Yarım yuvarlak tel 42. Total tam protezde düşen dişin yeniden yerine konması için ne yapılır? a Diş herhangi bir yapıştırıcı ile yapıştırılır. b Protez yenilenir. c Kapanış modeli rehberliğinde soğuk akrille diş ilave edilir. d Kapanış modeli olmadan soğuk akrille diş ilave edilir. 43. Hareketli protezde kırık tamiri nasıl yapılır? a Soğuk akril + basınçlı tencere ile b Soğuk akrille c Şeffaf akrille d Sıcak akril + muflalama ile 44. Alginat ölçü maddesi ile alınan ölçüye ne zaman alçı dökülmelidir? a 2-5 dk sonra b 20-25 dk sonra c 7-15 dk sonra d 25-30 dk sonra 45. Silikon ölçü maddesi ile alınan ölçüye ne zaman alçı dökülmelidir? a 5-10 dk sonra b 20-30 dk sonra c 30-45 dk sonra d 45-60 dk sonra 46. Sabit protezde kullanılmayan metal hangisidir? a Cr-Ni b Altın c Cr-Co d Titanyum 47. Metal destekli sabit protez metalinde maksimum çıpa oranı nedir? a %5 b %30 c %20 d %50 48. Degasing hangi amaçla yapılır? a Oksidasyon b Metalin gazının alınması c Hava kabarcığının önlenmesi d Hepsi 49. Yüksek fırın ısısı porselen glaze’ini nasıl etkiler? a Mat b Pürüzlü c Şeffaf d Çok parlak – düz yüzey 50. Ivo-cup sistemi nedir? a Enjeksiyon ile kapalı sistem sıcak akril tepimi b Kley ile akril tepimi c Soğuk akril ile basınçlı tencerede akril tepimi d Mufla ile akril tepimi DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI HAC DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2008 YILI SAĞLIK PERSONELİ TEST SINAVI Hac Dairesi Bilgi İşlem - 8 - B- ECZACI KALFALARINA ÖZEL BRANŞ SORULARI 41. Bir eczanede ne tür ilaçlar kilit altında tutulur? *anestek a Uyuşturucu ilaçlar b Psikotrop ilaçlar c Kırmızı reçeteye tabi ilaçlar d Hepsi 42. Eczanede hazırlanmış süspansiyon formundaki bir majistral ilaç kırmızı etiketle etiketlenmiştir. Bu ilacın kullanımını hastaya nasıl tarif edersiniz? a Haricen tarifteki gibi kullanınız. b İçmeden önce çalkalayınız. c Kullanmadan önce çalkalayınız, haricen kullanınız. d Hiçbiri 43. Bir eczanenin raflarında bulunan ilaçlar hangi düzene veya sıralamaya göre yerleştirilmiş olabilir? a Farmakolojik düzen b Farmasötik düzen c İlacın formuna göre tablet, şurup d Hiçbiri 44. Hastanın reçetesinde buzdolabında saklanması gereken ilaçlar var, bu ilaçları hastaya nasıl verirsiniz ve hangi uyarılarda bulunursunuz? a Kapalı kap içinde verilir. Uyarıya gerek yoktur. b Soğuk zincir ile verilir. Uyarıya gerek yoktur. c Soğuk zincir ile verilir. Buzdolabında saklanması söylenir. d Hiçbiri 45. Aç karnına kullanılacak’ ibaresini hastaya nasıl tarif edersiniz? . a Yemekten önce b Yemekten 1 saat önce veya yemekten 3 saat sonra c Yemekten yarım saat önce veya 2 saat sonra d Yemekten 2 saat sonra 46. Majistral bir ilaç hazırlanırken iyotiode tartılması gerekmektedir. İyot ve iyot gibi özellikli maddelerin tartımının doğru ve sağlıklı olabilmesi için tartım esnasında ne tür malzeme kullanır? a Porselen b Metal c Cam d Kağıt 47. Aşağıdaki kısaltmaların anlamları karşısına yazılmıştır. Doğru seçeneği işaretleyiniz. a R, Rp,Rxreçete b Rept.tekrarlansın c aa. eşit miktarda d Mcg.mikrogranül 48. Aşağıdakilerden hangisi Reçetesiz verilebilecek bir ilaçtır? a Vermidon b A-ferin c Novalgin d Hiçbiri *anestek 49. Eczanede hazırlanmış bir majistral ilacın etiketinde aşağıdaki bilgilerin hangisinin bulunması gerekli değildir? a Eczanenin adresi b Defter kayıt numarası c İlacın saklama koşulları d İlacın son kullanma tarihi 50. Rp/ I-A ilacı 10 mg. tab. DI 1x2 II-B ilacı 50 mg. supp. DIIBtarifen III-C ilacı % göz damlası DIB 3x2 ou. Yukarıdaki reçete ile ilgili aşağıdaki ifadelerden doğru olanlarını işaretleyiniz? a C ilacı her iki göze günde 3 kez ve 2 damla olarak uygulanır. b B ilacı sabah akşam olarak tarif edilmelidir. c B ilacı hastaya 2 kutu verilir. Tarifi eczacı tarafından yapılır. d A ilacı günde 2 kez kullanılır. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI HAC DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2008 YILI SAĞLIK PERSONELİ TEST SINAVI Hac Dairesi Bilgi İşlem - 9 - C- HASTABAKICIHİZMETLİ İÇİN ÖZEL BRANŞ SORULARI 41. Acile gelen bir travma hastasında hangisi asla hastabakıcının görevi değildir? a Hastayı uygun pozisyonda acile taşımak. b Acil personeli hastaya müdahale ederken yardım için hazır beklemek. c Aspiratörün çalıştırılması gibi işleri yapmak. d Yaralı bölgeye dikiş atmak. 42. Komada bir hastaya çarşaf değiştirmeniz gerekirse nasıl yaparsınız? a Hastayı oturtup önce yatağın uç kısmı sonra diğer yanı değiştirilir. b Hasta başka bir yatağa alınır çarşaf değiştirilir. c Çarşaf yarıya kadar kıvrılır hasta yan çevrilir kıvrılmış kısmı hastanın altına yerleştirilir. Sonra hasta diğer tarafa çevrilerek işlem tamamlanır. d Komadaki bir hastada tek kişiyle asla çarşaf değiştirilmez. 43. Acilde kanamalı bir hasta taşıdınız ve elinize kan bulaştı. Aşınız da yoksa hangi hastalıktan korkarsınız? a Sarılıkhepatit b Verem hastalığı c Kanser d Tifo *anestek 44. Sedye ile taşıdığınız hasta kusmaya başladı ne yaparsınız? a Sırtüstü yatırılır b Yüzüstü yatırılır c Yan çevrilir d Ayakları yukarı kaldırılır 45. Oksijen tüpünde olmayan kısım hangisidir? a Vana b Oksimetre c Manometre d Nemlendirici 46. Komşunuzun çocuğu 1 kutu ağrı kesici içmiş ve size haber verdiler. Hangisini yapmak yanlış olur? a Kusturmak b 112 ye haber vermek c Bulantı kesici iğne yapmak d Babasını aramak 47. Hangisi hastanede yatan hastalardan size bulaşabilecek bir hastalık değildir? a Sarılık b Kanser c Menenjit d İshal DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI HAC DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2008 YILI SAĞLIK PERSONELİ TEST SINAVI Hac Dairesi Bilgi İşlem - 10 - D- TIBBİ CİHAZ TAMİR TEKNİSYENLERİ İÇİN ÖZEL BRANŞ SORULARI 41. EKG de en sık arızanın görüldüğü kısım hangisidir? a Stilo b Elektrotlar b Monitör d Kablo bağlantıları 42. EKG de kaç derivasyon kablosu vücuda bağlanan elektrotlar bulunur? a 4 b 7 c 10 d 12 43. Defibrilatörde hangisi bulunmaz? a Manometre b Apex elektrodu c Monitor d Sternum elektrodu 44. Defibrilatör de değişken güç birimi hangisidir? a Volt, b Amper, c Joule, d Watt 45. Tambur ve çan hangisinde bulunur? a Steteskop, b Otoskop c EKG d Tansiyon Ölçüm Cihazı 46. Hangisi tıbbı gaz kaynağı değildir? a 0ksijen tüpü, b Oksijen konsantratörü, c Oksimetre d Azot tüpü 47. USG Ultrasonografi hangi metotla çalışır? a Laser ışını, b Ses dalgası, c Video görüntüsü d Foton dalgası 48. Isıya duyarlı kağıt hangisinde kullanılmaktadır *anestek a Refraktometre, b EKG, c Spirometre, d Hepsi 49. Hasta başı monitöründe hangileri ölçümlenebilir? a Tansiyon ölçümü, Ateş, Solunum sayısı, b İnvaziv Tansiyon ölçümü,Kapiller oksijen konsantrasyonu, c Nabız sayısı, EKG, d Hepsi 50. Tıbbi Aspiratör hangi sistemle çalışır? a Negatif basınç, b Pozitif basınç c Magnetik çekim etkisi, d Filtreleme DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI HAC DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2008 YILI SAĞLIK PERSONELİ TEST SINAVI Hac Dairesi Bilgi İşlem - 11 - E- STERİLİZATÖR TEKNİSYENLERİ İÇİN ÖZEL BRANŞ SORULARI 41. Bir materyaldeki her türlü mikroorganizmanın uzaklaştırılması, materyalin tümüyle mikroorganizmalardan arındırılmış hale getirilmesi olarak tanımlanan işlem hangisidir.? a Dezenfeksiyon b Antisepsi c Hijyen d Sterilizasyon 42. Hangisi endoskop gibi kritik ve hassas malzemelerin dezenfeksiyonunda kullanılan yöntemdir? a Isı ile sterilizasyon b Etilen oksit ile sterilizasyon c Özel Kimyasal dezenfektanlar d Klor ve klorlu bileşikler 43. Steril madde veya aletlerin bu özelliklerini devam ettirebilmeleri için a Dış ortamla ilişkililerinin kesilmesi gerekir. b İşlemin her gün tekrar edilmesi gerekir. c Soğuk ortamda muhafazası gerekir. d Hepsi 44. Sterilizatörde objelerin 175–180 derecede ne kadar süre bekletilmeleri gerekir? a 15 dakika b 30 dakika c 1 saat d 3 saat 45. Naylon paketlerle kaplandıktan sonra steril edilme yönteminde hangisi kullanılır? a Gluteraldehit b Etilen oksit c Ultraviole d Hepsi 46. Kuru sıcak hava vererek sterilizasyon yapan alet hangisidir? *anestek a Etüv b Otoklav c Pastör fırını d Ben-mari 47. Aşağıdakilerden hangisinde basınç altında sıcak buhar akımı ile sterilizasyon yapılır? a Süt b Petri kutuları c Öze d Enjektörler 48. Hangisi sterilizasyon yöntemidir? a Etilen Oksit gazı ile sterilizasyon b Basınçlı buhar ile sterilizasyon c Kuru sıcak hava ile sterilizasyon d Hepsi 49. Hangisi sterilize edilmiş malzemenin tanınmasında yada yeterli sterilizasyonun olup olmadığını anlamada kullanılır? a Brown tüpü b Strip indikatör c Otoklav bandı d Hepsi 50. Gaz bezi, tampon, spanch gibi malzemelerin steril edilmesinde kullanılan, kapaklı, açılır -kapanır gözenekleri olan kaba ne ad verilir? a Tromel b Petri kutusu c Küvet d Küvez DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI HAC DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2008 YILI SAĞLIK PERSONELİ TEST SINAVI Hac Dairesi Bilgi İşlem - 12 - CEVAP ANAHTARı 1 A 2 B 3 C 4 C 5 D 6 D 7 A 8 B 9 C 10 D 11 - 12 D 13 A 14 D 15 D 16 C 17 A 18 A 19 B 20 A 21 D 22 A 23 C 24 B 25 D 26 A 27 A 28 D 29 D 30 C 31 C 32 B 33 C 34 D 35 C 36 B 37 A 38 B 39 C 40 D 41 D 42 C 43 A 44 C 45 B 46 C 47 B 48 D 49 D 50 A Not 11. Sorunun bütün şıkları doğru olarak kabul edilecek ve ona göre puanlama yapılacaktır. PUANLAMA 1 - 20. Sorular Dini İçerikli Sorular 1,5 puan 1,5 * 20 = 30 puan 21-40. Sorular Genel Sağlık Soruları 2 puan 2 * 20 = 40 puan 41-50. Sorular Sağlık Dal Soruları 3 puan 3 * 10 = 30 puan *anestek
sağlık personeli hac sınavı çıkmış sorular